Namestitev PolyMem Finger

⇒ Pripravite poškodovano področje po navodilih proizvajalca ali zdravnika.

⇒ Očistite kožo in z rane odstranite morebitne nanešene pripravke ali zdravila.

PolyMem Finger navodila 01PolyMem Finger navodila 02 Izmerite potrebno dolžino. izvlecite vstavek in ga zavrzite.
PolyMem Finger navodila 03PolyMem Finger navodila 04 Prst vstavite v privihnjen del obloge. Prst potisnite v oblogo in odvihnite privihnjen del. Namestite oblogo kot je prikazano. Obloga naj prekriva tudi prizadeto stično tkivo okoli rane. Oblogo lahko režete, da jo prilagodite velikosti in obliki poškodbi oz. področju uporabe.
PolyMem Finger navodila 05PolyMem Finger navodila 06 Oblogo popolnoma odvihnite vzdolž prsta. Potiskana stran obloge mora biti zgoraj (vidna). Obloga se mora udobno prilegati prstu - ne sme biti pretesno ali preohlapno.

Več načinov namestitve

Za nožne prste lahko del obloge ob strani prerežete, da dobite 2 trakova, ki ju z obližem pričvrstite na zgornji in spodnji del stopala. Oblogo lahko tudi odrežete, da dobite obroč, ki ga namestite na poškodovan prst.

Nasvet

  • Da se obloga ne zmoči z notranje strani, jo pričvrstite z nepremočljivim zaščitnim trakom.
  • Za lažjo odločitev, kdaj zamenjati oblogo, na zunanjo stran obloge zarišite obris rane.
  • V prvih dneh oskrbe je možno povečano izločanje iz rane; to ni neobičajno in pomeni, da obloga deluje.
  • Poskrbite, da je obloga suha in na svojem mestu tudi med kopanjem in umivanjem rok. Če se zmoči, jo zamenjajte.

Menjava

  1. Oblogo zamenjajte preden tekočina, vidna kot madež skozi zgornjo plast obloge, doseže robove rane (kot veleva protokol oz. najkasneje po 7 dneh uporabe). Če tekočina doseže robove rane, oblogo takoj zamenjajte.
  2. Indikacije za pogostejše menjave: oslabljen imunski sistem, sladkorna bolezen, okužba rane ali za pospeševanje odstranjevanje mrtvega tkiva v rani.
  3. Oblogo odstranite nežno. Običajno se z rano ne sprime, zato menjava največkrat ne boli. Vedno preverite oblogo in rano, da zagotovite, da ste odstranili ves material.
  4. Ne posegajte v rano, ne čistite je in ne izpirajte s fiziološko raztopino ali vodo, razen v primeru okužbe rane. Obloga PolyMem rano neprekinjeno čisti in v njej ne pušča ostankov. Dodatno čiščenje lahko poškoduje novonastalo tkivo in podaljša čas zdravljenja. V primeru, da se obloga zaradi posušenega izločka trdno drži nepoškodovane kože, jo z malo vode ali fiziološke raztopine navlažite in nežno odstranite. Očistite nepoškodovano kožo okoli rane in ne posegajte v posteljico rane.
  5. Namestite novo oblogo.

Menjava je odvisna od stanja rane in količine izcedka.

Splošno pravilo, je, da se oblogo zamenja še preden tekočina, skozi oblogo vidna kot madež, doseže robove rane. Pri ranah z manj izcedka, pri sicer zdravih pacientih, lahko obloga ostane na rani do 7 dni. Priporočamo pogostejše menjave pri ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom, sladkorno boleznijo ali ko je rana okužena. Seveda je hitrost menjave odvisna tudi od protokola sprejetega v zdravstveni ustanovi.

Med prvimi menjavami obloge se vam bo morda zdelo, da se rana veča, vendar telo v procesu zdravljenja samo odstranjuje neživo tkivo. Če se rana veča še naprej, se posvetujte z zdravnikom.
V prvih dneh po namestitvi je zaradi izražene hidrofilne narave absorpcijske plasti obloge možno povečano izločanje. Če je temu tako, je potrebno oblogo menjati dnevno, s časom se izločanje zmanjša in čas med menjavami podaljša.

Opozorila!

  • Med prvimi menjavami obloge se vam bo morda zdelo, da se rana veča, vendar telo v procesu zdravljenja samo odstranjuje neživo tkivo. Če se rana veča še naprej, se posvetujte z zdravnikom.
  • Bodite pozorni na znake okužbe ali maceracije okolne kože (npr. rana močneje boli, je bolj vroča, se pojavi večja rdečina, draženje, neobičajno smrdi ali okolica rane postaja bleda in bolj občutljiva). Ker obloga PolyMem pripomore k nastajanju novih kapilar, ni neobičajno, če boste med menjavo obloge v rani opazili krvav izloček.
  • Med uporabo obloge PolyMem ne priporoča vzporedno lokalno zdravljenje rane.

SVETOVANJE IN INFORMACIJE

Program: OSKRBA RAN
BOLNIŠNICE IN KLINIKE:
Melita Grumerec
041 318 260
melita.grumerec@zaloker-zaloker.si

PATRONAŽNE SLUŽBE, ZDRAVSTVENI DOMOVI, LEKARNE, SOCIALNOVARSTVENI IN DRUGI ZAVODI:
Bojana Cuznar
041 303 440
bojana.cuznar@zaloker-zaloker.si


Program: PREVENTIVA IN OSKRBA NA DOMU
BOLNIŠNICE IN KLINIKE, SOCIALNOVARSTVENI IN DRUGI ZAVODI:

Patricia Uzar
041 452 999
patricia.uzar@zaloker-zaloker.si

Oglejte si tudi

Kaj so PolyMem obloge za rane?
Navodila za uporabo PolyMem
Prikaz delovanja obloge PolyMem

Spletna stran je namenjena strokovni javnosti.

Scroll to Top