Poškodba oz. razjeda zaradi pritiska (PZP, RZP) je lokalna poškodba tkiva oz. kože in podkožnih tkiv, ki nastane zardi delovanja pritiska in strižnih sil. Mesta nastanka preležanin so običajno predeli, kjer je kost tik pod kožo: zatilje, glava, ramena, lopatice, komolci, hrbtenica, kolki, trtica, kolena in peta.

Pritiski

Nastanku poškodbe zaradi pritiska so izpostavljeni predvsem nepokretni in oslabeli ljudje, ki večino časa preživijo v ležečem, polsedečem ali sedečem položaju. Glede na obsežnost poškodbe opredeljujemo štiri stopnje poškodb zaradi pritiska:
1. stopnja: koža je pordela in podobna sončni opeklini prve stopnje;
2. stopnja: značilna je površinska rana, ki je videti kot odrgnina, prizadeta je zgornja plast kože;
3. stopnja: prepoznamo jo po globlji rani in poškodbah vseh plasti kože;
4. stopnja: poškodovane so vse plasti kože in okoliško tkivo, mišice, vezi in celo kosti.

Poškodbe zaradi pritiska so posledica dolgotrajnega stiskanja kože in podkožja med podlago in trdimi globokimi in kostmi. Zaradi tega pride do motenega pretoka krvi skozi podkožne vene, v katerih posledično naraste krvni pritisk, kar povzroči edeme v koži, hiperemične hipoksije in nato odmrtje dela kože.

Zdravljenje poškodb zaradi pritiska vključuje zmanjšanje pritiska in izogibanje trenju na prizadetih mestih, lokalna nega in včasih presaditev kože. Pri zmanjševanju pritiska na kožo je najpomembnejše stalno premikanje bolnika, dokumentiranje in uporaba antidekubitusne blazine, ki preprečuje nastanek preležanin. Na ogrožena mesta je priporočljivo dati tudi različne varovalne obloge. Če je rana že nastala, jo je potrebno oskrbeti s primerno oblogo in oblogo menjati skladno z navodili.

SVETOVANJE IN INFORMACIJE

BOLNIŠNICE IN KLINIKE
041 318 260
(Melita Grumerec)

PATRONAŽNE SLUŽBE
041 452 999
(Patricia Uzar)

DOMOVI STAREJŠIH OBČANOV
051 624 181
(Barbara Kraševec)

Oglejte si tudi

Scroll to Top