Poškodba oz. razjeda zaradi pritiska (PZP, RZP) je lokalna poškodba tkiva oz. kože in podkožnih tkiv, ki nastane zardi delovanja pritiska in strižnih sil. Mesta nastanka preležanin so običajno predeli, kjer je kost tik pod kožo: zatilje, glava, ramena, lopatice, komolci, hrbtenica, kolki, trtica, kolena in peta.

Pritiski

Nastanku poškodbe zaradi pritiska so izpostavljeni predvsem nepokretni in oslabeli ljudje, ki večino časa preživijo v ležečem, polsedečem ali sedečem položaju. Glede na obsežnost poškodbe opredeljujemo štiri stopnje poškodb zaradi pritiska:
1. stopnja: koža je pordela in podobna sončni opeklini prve stopnje;
2. stopnja: značilna je površinska rana, ki je videti kot odrgnina, prizadeta je zgornja plast kože;
3. stopnja: prepoznamo jo po globlji rani in poškodbah vseh plasti kože;
4. stopnja: poškodovane so vse plasti kože in okoliško tkivo, mišice, vezi in celo kosti.

Poškodbe zaradi pritiska so posledica dolgotrajnega stiskanja kože in podkožja med podlago in trdimi globokimi in kostmi. Zaradi tega pride do motenega pretoka krvi skozi podkožne vene, v katerih posledično naraste krvni pritisk, kar povzroči edeme v koži, hiperemične hipoksije in nato odmrtje dela kože.

Zdravljenje poškodb zaradi pritiska vključuje zmanjšanje pritiska in izogibanje trenju na prizadetih mestih, lokalna nega in včasih presaditev kože. Pri zmanjševanju pritiska na kožo je najpomembnejše stalno premikanje bolnika, dokumentiranje in uporaba antidekubitusne blazine, ki preprečuje nastanek preležanin. Na ogrožena mesta je priporočljivo dati tudi različne varovalne obloge. Če je rana že nastala, jo je potrebno oskrbeti s primerno oblogo in oblogo menjati skladno z navodili.

SVETOVANJE IN INFORMACIJE

Program: OSKRBA RAN IN POŠKODB

BOLNIŠNICE, KLINIKE IN
PATRONAŽNE SLUŽBE
041 318 260
(Melita Grumerec)

Program: NEGA IN OSKRBA NA DOMU

DOMOVI STAREJŠIH OBČANOV IN
LEKARNE
041 452 999
(Patricia Uzar)

Oglejte si tudi

Blazine Repose
EPUAP - Prevetiva RZP
Webinar: Preventiva in oskrba poškodbe zaradi pritiska

Spletna stran je namenjena strokovni javnosti.

Scroll to Top