Opeklina Opeklina  

 Opeklina po 2. dneh.

 

 Opeklina po 5. dneh.

 

Opeklina zaceljena-rana-03_12_-2012
Opeklina po 8. dneh. Opeklina po 17. dneh

Deklica, 4 leta, se je polila z vrelo vodo po obeh nogah na predelu pete. Mamica je preizkusila mnogo načinov za zdravljenje opeklin, vendar je punčko peklo in bolelo. Ko je pričela z uporabo oblog PolyMem pa se je pokazalo vidno izboljšanje. Deklica je lahko nemoteno hodila v vrtec, saj so ji obloge omilile bolečine, po 22 dneh pa se je že kopala v toplicah s popolnoma zaceljeno rano.

Rana na desni nogi je bila bolj globoka in površinsko bolj obsežna (10 cm × 4 cm), na levi nogi pa manj globoka in manjšega obsega (7 cm × 2 cm). Rana na desni nogi je bila globoka približno 3 mm, na dveh mestih pa okoli 5 mm. Robovi rane so bili neravni, okolica rane pa je bila macerirana. Po nekajurnem hlajenju pod mrzlo vodo so ji na mehurje, ki so se ob namestitvi obkladka spremenili v rano, namestili klasičen obkladek, ki se je kaj hitro ogrel in deklica je ponovno tožila, da jo peče. Nato so ji namestili oblogo za opekline z izvlečkom čajevca. Tudi pri tej oblogi je čutila, da jo peče in boli. Prvo noč ni imela zaščitenih ran zaradi hude bolečine.

Naslednji dan so jo peljali k zdravniku, ki ji je odstranil predrte mehurje oz. odmrlo kožo. Ob pregledu rane je zdravnik ugotovil, da je na enem delčku rane malenkost gnojnega izcedka in začel z lokalnim zdravljenjem. Naslednja dva dneva je imela klasično oskrbljeno opeklino, nato pa so ji, po posvetu s predstavnico podjetja Zaloker & Zaloker, rano sprali z raztopino BioSept, namazali z BioSept gelom in nato namestili PolyMem oblogo. Čez dva dni je bila obloga napojena z izločkom, rana pa čista, brez gnojnega izcedka. Naslednja dva dni so ji na rane namestili oblogo PolyMem Silver, s katero so vztrajali do zacelitve. Rani sta bili čisti in sta se od preveze do preveze občutno manjšali, bolečin deklica ni imela, nogo je lahko normalno obremenjevala.

Samo zdravljenje je trajalo 16 dni. Na kontrole oz. preveze so jo vozili v zdravstveni dom. Zdravnik je bil sprva zelo skeptičen glede uporabe obloge, kasneje pa je ob zelo uspešnem celjenju popolnoma spremenil svoje mnenje.

SVETOVANJE IN INFORMACIJE

080 18 80

041 318 260

PROGRAM ZVESTOBE
"ZA LAŽJE ŽIVLJENJE"

Sledite nam na Facebooku

Oglejte si tudi

Spletna stran je namenjena strokovni javnosti.

Scroll to Top